23 jaanuar 2009

Lastevanemate vastus põmmpea-ministrile

Eesti Lastevanemate Liidu avaldus seoses koolikatsetega

23.01.2009

Eesti Lastevanemate Liit (ELVL) peab vajalikuks sekkuda nn eliitkoolide katsete keelustamise teemasse, kuna meie meelest on avalikkuse tähelepanu (tahtlikult?) suunatud valesse kohta. Lugedes ajalehtede pealkirju ning kuulates ametnike sõnavõtte, tundub, et keegi ei küsi enam, miks üks ema sellise Kolgata teekonna ette võttis?

Eelmisel aastal otsustas ELVL Ken Aavikut ja tema ema Heilyt nende võimatuna näivas ettevõtmises toetada. See oli üks võimalus juhtida avalikkuse tähelepanu asjaolule, et ohjeldamatu konkurentsihullus on nakatanud meie haridussüsteemi. Kool on muutunud lõputuks võitlustandriks, kus juba maast madalast selekteeritakse õiged valedest ja luuakse ametkonna juhtimisel eeltingimused hilisema sotsiaalse kihistumise tekkimiseks.

Kujunenud olukorras on üsna ilmekas see, et haridusminister, selle asemel, et probleemi olemust mõista, valas hoopis õli tulle! Kuidas muidu käsitleda väljendit "pummpead, kes arvavad, et nad peavad garanteeritult gümnaasiumisse sisse saama", mida minister kasutas intervjuus TV3 uudistekanalile. Kas oli tegemist ministri panusega haridusterminoloogia uuendamisse või on osadel lapsevanematel alust arvata, et solvati nende lapsi? Ilmselt ei saa minister probleemi põhjustest aru ja asub hoopis isiklikult põhikooli õpilasi sildistama ehk õigeteks ja valedeks jagama.

Kuna hindamine, mõõtmine ja kvaliteet on Eesti haridussüsteemis avalikult määratlemata mõisted, siis annab see igale ametnikule, koolijuhile ja õpetajale võimaluse asja oma suva järgi käsitleda. Peaks olema enesestmõistetav, et juhul kui hindamist kasutatakse, siis tuginetakse eelnevalt sõnastatud ja avalikustatud kriteeriumite süsteemile. Paraku pärsiks säärane selge süsteem märkimisväärselt kooli kui institutsiooni nn konkurentsieelist - ebamugavatest lastest vabanemine muutub väga keeruliseks.

Ka ELVL on veendunud, et koolid kui kogukonna kultuurikeskused võiksid olla igaüks oma nägu ja seepärast omada võimalust selle näo järgi õpilasi valida. Kui üks kogukond otsustab koolis omad reeglid kehtestada, siis on see nende vääramatu õigus. Meie kui kaaskodanike õigus on nõuda, et need reeglid oleksid selged ja üheselt mõistetavad kõigile osapooltele.

Seega teeb ELVL ettepaneku tõsta keelustamise asemel tähelepanu keskmesse selged kokkulepped, läbipaistvus ja aus mäng.


Aivar Haller
ELVL juhatuse liige
5162211
aivar@haller.ee


Kommentaare ei ole: