05 mai 2010

Ettevõtliku Kooli algatus toob koolidesse praktilist õpet

Ida-Viru Ettevõtluskeskuse (IVEK) konkurss „Ettevõtlik kool“ laienes sel aastal lasteaedadesse ja Tartumaale ning tõi konkursile rekordiliselt 73 projekti. Algatuse eesmärk on tõsta hariduse kvaliteeti, suurendades praktilise õppe ja laste isetegemise osakaalu Eesti üldhariduskoolides.

„Konkursi kasvav populaarsus ning laienemine Tartumaale näitab, et Eesti haridussüsteemis on vajadus praktilise õppe osakaalu suurendamise järele,“ rääkis konkursist IVEKi juhataja Kadri Jalonen.

„Faktidel põhinev õpe kinnistub paremini, kui seda toetavad praktilised väljundid. Täna on võimalik juba rääkida konkursi positiivsest mõjust, sest õpetajate kinnitusel on õpilased muutunud aktiivsemaks ja vastutustundlikumaks õppetöös, suhe täiskasvanutega on kujunenud paremaks,“ lisas Jalonen.

„Projektis osalevate õpilaste puhul on olnud märgata palju suuremat isetegemise soovi, algatusvõimet ning huvi kasvamist hariduse vastu,“ rääkis eelmisel aastal võistlusel peavõidu saanud Lohusuu kooli õpilasi juhendanud õpetaja Heili Eiche. „,Loodusõpetuse tundidest inspiratsiooni saanud õpilased ehitasid kooliõuele ilmakaarte määraja ja päikesekella, panid üles looduse infostendi ja lindude pesakastid, rajasid õpperaja ning täiendasid kooli ürdi- ja lilleaeda“ kirjeldas Eiche võiduprojekti.

Sel aastal osalevad konkursil pea pooled üldhariduskoolid Ida-Virumaalt, 10 lasteaeda ning mitmed üldhariduskoolid Tartumaalt. Koolid esitasid konkursile kokku 73 projekti, eelmisel aastal oli projekte 52. Projekte tutvustatakse järgmise kahe nädala jooksul IVEKi blogis (www.ivek.ee/blogi). Konkursi võitjad, kõige rohkem koolielu muutnud projektid, kuulutatakse välja 12. mail auhinnagalal Jõhvi Kontserdimajas.

Projektiga on Ida-Virumaal tegeletud tänaseks viis aastat. „Ettevõtliku kooli“ eesmärgiks on, et õpilane on ettevõtliku hoiakuga - julge algataja, otsib uusi lahendusi, kõrge motivatsiooniga, tegutseb koos teistega, püstitab eesmärke, saavutab tulemusi, on vastutustundlik, hooliv ja võimeline ise ennast analüüsima.

Programmi on kaasatud nii õpilased ja õpetajad kui ka kohalikud ettevõtjad, lapsevanemad ja omavalitsusüksused. Samasugune programm on edukalt käivitatud ka Rootsis, Soomes ja Lätis. “Ettevõtlik Kool” programmi toetavad Euroopa Liit, Eesti riik, kohalikud omavalitsused ja ettevõtjad.

Kommentaare ei ole: